Monday, September 12, 2011

Koleksi Resepi Makanan-Makanan Anak-Anak


Penyediaan makanan untuk anak kita memang amat penting. Sebagai panduan untuk ibu dan bakal ibu, berikut adalah beberapa resepi yang Chetam ambil dari Restoren Pak Amir.

Dari Puan MaliniDevi

Apabila baby mencecah 5-6 bulan, kamu boleh beri dia cereal atau bubur nasi...sekali-sekala anda boleh beri dia bottled strained fruits. This is baby's favourite food...

Sepertimana diketahui strained fruits amat mahal dan merupakan makanan kesukaan baby, 1 botol harganya sekurang-kurangnya RM2.30 hingga RM2.50...sekali anda buka botol mesti habiskan dalam 24 jam..dan kuantitinya amat sedikit...

Ok Sekarang I ada recipe untuk membuat strained fruits...hanya ambil masa selama 5-8 minit..Cepatkan dan paling penting senanggg...

Applesauce

1 buah apple merah manis.....buangkan kulit dan bijinya..potong ikut sesuka hati...

Masukkan ke dalam pot dan masukkan air...sekurang-kurang separuh drpd pot Biarkan ia mendidih and tutupkan api..Masukkan kedalam blender dengan sedikit air sahaje..dan kisarkan ia hingga
halus..jangan kisar dengan terlalu banyak air..Nanti ia jadi jus pulak...

So recipe ini sudah complete..boleh disimpan di dalam peti sejuk selama 2 hari saje...Kalu nak beri pada hari yang kedua...panaskan betul-betul..


Cereal Carrots & Sweet potato

1 biji lobak merah & 100 grm ubi keledek yang warna oren yang rasa manis
sedikit susu baby
3 camca besar cereal

Kukuskan lobak merah dan lobak merak hingga lembek
Kisarkan sehingga halus (gunakan blender)
cereal mesti dicairkan dengan susu secara asing
kemudian masukkan cereal + susu kedalam kisaran lobak merah dan ubi keledek.

Gaulkan serata-ratanya
Pastikan ia bukan terlalu pekat..sekadar boleh dimakan oleh baby

Dari Madam Khim

When my son was 4 months old. I used to make chicken essence/beef essence to cook with porridge. He was a fussy-eater and does not like anything else in his porridge. To make the chicken/beef esence :-

1) Fill one big pot with some water and place a smaller pot or soup bowl inside (this bowl should be empty).

2) Roughly mince the chicken/beef.

3) Place a plate upside down on the inner pot/bowl. The plate should rest on the rim (or about 1-2 inches lower) of the inner pot so that the essence will drip into it.

4) Arrange the minced meat on top of the over-turn plate and start to boil for 2-3 hours. Use this essence to cook porridge as normal.

I usually make about 1 kg of meat and store the rest ot the essence in the freezer in ice cube trays.

Dari Puan Siti Salwa

Umur 5 Bulan- lapan bulan
As a start baik U jangan add terlampau banyak benda dalam makanan baby U. The best is bubur nasi plain or choices of mashed potatoes or mashed sweet potatoe or mashed peas etc. Ade stages of food type depending on the baby's age. Kalau U beli Gerber/Heinz baby food dalam jar ade tulis. Ade mashed carrot/sweet potatoe/peas/peach etc. Baik la kalau U buat sendiri je lagi berkhasiat & fresh. Cuci sayur-sayur tu and rebus lepas tu lenyek.Jangan add ape-ape garam @ gula. Tak sesuai untuk sistem penghadaman baby yang masih belum matang. Tapi bagi one type at a time. Bagi mashed carrot saje ke etc. Jangan campur adukkan banyak-banyak jenis.

Semakin baby besar bolehlah gradually add jenis-jenis makanan yang sesuai ngan baby. Tapi jangan campurkan garam, gula @ bahan perasa dalam makanan baby tu sampai at least umur dia setahun. Itupun sikit bukan terasa macam makanan orang dewasa.

Bila dia dah sembilan bulan antara menu:

1- Beli Rangka ayam, masukkan sekali beras, carrot, brokolli @ bayam rebus sampai masak. Boleh Buat asing atau campurkan semua sekali. I suka buat sekali rase lebih sedap.

2- Rebus ikan bilis then ambik stok dia buat sup sayur(carrot/brokolli/bayam).campur sikit isi-isi ayam atau fish ball(better buat sendiri).Goreng bawang then tabur dalam sup & add in daun sup daun bawang.

3-Buat sup ikan merah ,tumis sikit bawang2 then add ikan & sayur. Make sure segala makanan baby ade sayur so that dia kekal suka makan sayur sampai sebab most babies takmau makan sayur bila dah masuk umur 2 tahun sebab tak biasa dari awal-awal pemakanan

Dari Puan Suhaily Hasnan

Bubur kentang with kismis
3/4 cup of beras (beras direndam semalaman so tommorow morning boleh terus basuh and ramas bagi hancur sikit, so memang cepat masak)
1/2 biji kentang kecil
21 biji kismis (very good for brain)
air secukupnya

Bubur carrot with brocolli
3/4 cup of beras
15 ekor ikan bilis
1/4 carrot
sedikit brocolli (agak-agakle...)

Mashed potato with milk
Rebus potato sampai masak....lepas masak...basuh cepat-cepat ngan air sejuk sebab insyallah.. senang nak kupas....pastu grind (blend ngan blended) sampai halus....and campur ngan sedikit susu formula.. memang sangat sedap...

For bubur nasi....you can exchange the sayuran very often so that..adalah varity...contoh sayuran yang very good for baby is green sayuran (cos have a lot of iron) cth: sawi and bayam. And than bunga kobis...baby corn, sweet potato, lentils, etc.



Berikut pula resepi dari Melayu.com

Dari Kak Liza

mee/pasta sup
rebuskan mee atau pasta sehingga lembut dan buat sup ayam. Bila nak suapkan makan barulah dicampurkan so taklah mee tu kembang..pelbagaikan warna dalam sup tu..

sup ayam
ayam direnehkan dengan kentang dan carrot..taburkan daun bawang dan bawang goreng...

sup sayur
tumiskan sayuran saperti carrot, brokoli, tahu lembut/udang [ dibuangkan kulit]/ayam/daging sikit..masukkan bawang goreng..

mee hailam [jgn masuk cili lansung]
tumiskan mee, kuatiaw dengan sayuran hijau [potong kecil] dan kicap..

scrabble egg..
mcampurkan susu segar dan telur + garam..masakkan dalam kulai/non-stik pan dan hancurkan...pastu diced carrot/celery/kentang yg dah dikukus/rebus lembut...

kueh2 jenis kukus yg kurang manis
saperti kueh lapis/talam..puding roti /apa-apa pun...

yogurt
campurkan yogurt ngan buah2 lembut yg di potong dadu kecil

gorengkan ikan/hati ayam
goreng bawang besar dengan hati ayam, makan ngan plain bubur nasi ..bukan kata anak.. sure mak dia pun terlioq sama...

Puan Haryani Liana

Boleh cuba resipi yg disyorkan oleh doktor utk baby saya.
1. Kentang rebus yg sudah diblend (macam yg jual di KFC, tapi tanpa sos) + sedikit butter,
2. Bubur nasi + tauhu yg siap direbus + udang/daging/ayam/ikan bilis,
3. Sup ayam/daging + sebiji bawang besar (boleh beri dia minum) note : ayam boleh dicarik kecil2 + bubur nasi.
4. Telur merah + bubur nasi + lauk udang/ayam/daging/ikan bilis,
5. Pisang rebus (kemudian lenyek pisang tersebut).
6. Mushroom soup (buat sendiri seakan-akan Champbells soup).
7. Makanan lain yg biasa; bubur + sayur bayam / carrot / sawi + lauk
8. Untuk minuman, kita boleh bagi dia minum air kotak soya bean (most prefered Bonus). Kalau masa dia demam pulak, boleh buatkan dia air barley tanpa gula.
Nota : Semua makanan tak perlu letak garam. Kalau dia ada alahan pd seafood atau telur, boleh offer slowly, kalau tak boleh juga; hentikan dulu. Makanan & minuman ini semua dpt dari Paediatrician baby saya, so don't worry pasal ok ke tidak, sebab semua dah pernah buat utk baby saya. Selamat mencuba.

Petua dari Puan Puti Mazura

For your info. kentang tu makanan berangin is totally wrong. There is no such thing. Yang membuatkan angin tu is slow fermentation of certain types of food in your tummy e.g. kekacang. Untuk baby below age of 7 mths, nasihat saya, jangan bagi any food apart from breast milk and formula. Ini untuk jaga perut dia yang tender tu. Lepas 7 months boleh lah mula, but mix with lots of milk/water. Plant based is best. Jangan bagi complex protein (meat based food)until baby is 10 mths. Sebenarnya solid food ni differ from baby to baby. But it is best to stick
to milk until dia dah tumbuh at least 6 batang gigi.

Petua dari Suhaily Hasnan

so for babies under 6 months old tu dinasihatkan janganlah kasi makan kentang dulu okay...carrot (a lot of Vit. A which is good for eyes) and sawi are the permulaan untuk dicampurkan dengan bubur nasi diorang...satu lagi...telur tidak dinasihatkan utk diberi pada babies under 1 year old esp. the yolk (eventhough telur is very high in protein)...bukan apa...takut allergy pulak...and one more thing...jangan sesekali letak garam, gula and serbuk perasa (cth: Ajinamoto)...becos the serbuk perasa is very bad for their brain development...cepat jadi pelupa nanti.... (for your info. memang ada mothers yang letak serbuk perasa ni dalam food babies...kesian sangat kat baby tu...). Gives honey sekali sekala pada anak you...cos honey banyak vitamins dalam tu...Rasullulah pun kata honey tu penawar segala penyakitkan....Hmmmm...for your info. since I pregnant for my first baby lagi...saya memang suka sangat investigate pasal babies development ni..tak kira lah through net, books or magazines...I find it so fun....Hope we can exchange ideas (especially recipe for babies food) okay... Bye!

http://chetambiz.blogspot.com/2005/07/koleksi-resepi-makanan-makanan-anak.html

Resipi masakan kentang
Kentang saiz kecil 1 biji
Keju cedar 1 keping
Brokoli 2 'pokok' kecil
2-3 sudu air suam, susu ibu atau bancuhan susu yang bayi minum.
Cara membuatnya
Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah dibersihkan sehingga empuk.
Rebus brokoli sehingga masak.
Siat kulit kentang, potong untuk mudah dimasukkan ke dalam pengisar.
Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus berkrim.
Bubur Oat, Ikan dan Saderi



Bubur Nasi
Bahan-bahan
Rebuskan beras (masak bubur nasi)
10 ekor ikan segar tanpa tulang atau ikan bilis
1 helai daun sedari
secawan air
Cara membuatnya
Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.
Masak ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.
Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus. Jerang sebentar sehingga daun saderi masak.
Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.
Hidangkan.




Resipi Kentang, Lobak dan Pis Bersusu
Bahan-bahannya
1/4 biji kentang saiz sederhana dadu
1 sudu lobak merah dadu
1 sudu kacang pis beku1/
2 cawan air
3 sudu susu ibu/formula dibancuh
Masukkan air, lobak merah dan kentang dalam periuk. Masak api kecil sehingga empuk.Setelah empuk, masukkan kacang pis.Masak 5 minit.Masukkan susu, kacau.Hidangkan.Lenyek untuk bayi 8-11 bulan atau kisar halus untuk bayi 6-8 bulan.





Bubur Tauhu, Brokoli, Lobak Merah dan Ayam
Sebenarnya bahan ni nak masak untuk orang dewasa... alang-alang, buat la untuk baby . Masakan ni sesuai untuk baby umur 8 bulan ke atas...
Bahan-bahan (2 hidangan atau lebih)
1 sudu nasi
1/4 keping tauhu
1/4 keping dada ayam - potong dadu
3 hiris lobak merah
3 kuntum kecil brokoli
Cara-caranya
Kukus semua bahan.. *
Lenyek atau kisar sehingga mendapat tekstur yang anda mahu.. ops.. yang baby mahu.... *Saya kukus senang aje... masukkan bahan yang nak dikukus dalam mangkuk tahan panas.. Lepas tu, bila kita masak nasi, sebelum nasi kering, saya letakkan mangkuk tadi atas nasi, dan tutup semula tudung periuk... lepas padam api, biarkan dulu beberapa minit.. lepas tu angkat je la...



Bubur Nasi dan Kurma
Sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.
3 sudu nasi yang telah dimasak
1/4 cawan air suam
2 biji kurma dibuang bijinya
Caranya...
Masukkan semua bahan dalam pengisar
Kisar halus
Hidangkan




Bubur Nasi, Ikan Merah dan Lobak
Bubur ini sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.
3 sudu nasi yang baru dimasak
Sekeping ikan merah - anggaran 50 gram, pastikan tanpa tulang
1 ulas bawang putih
1 sudu lobak merah yang telah didadu
1 tangkai daun sup yang telah dicincang halus.
1 cawan airMasuk semua bahan (kecuali daun sup) ke dalam periuk.
Gunakan api besar untuk didihkan masakan dan kecil api dan biar sehingga lobak merah lembut dan ikan masak.Masukkan daun sup dan masak selama 2 minit lagi.Kisar halus atau terus hidangkan.



Sup Kobis Bunga dan Kentang
Bayi 8 bulan ke atas.
1/4 cawan kobis bunga - potong kecil
1 biji kentang saiz sederhana - di dadu
5 ekor ikan bilis - tumbuk halus2.
5 cawan air
Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak api besar.Setelah mendidih, kecilkan api, tutup periuk. Masak lagi selama 20 minit.Kisar halus. Hidangkan. Brokoli Bakar. Brokoli dibasuh dan dipotong kecil. Panaskan oven 190 C. Kupas dan cincang bawang. Rebus brokoli, 5 minit sehingga lembut, toskan air, ketepikan. Tumis bawang dengan sedikit minyak. Masukkan tomato. Masak selama 10 minit. Masukkan brokoli. Tutup api.



Masukkan nasi, brokoli dan tomato dalam bekas pembakar. Pukul telur, susu dan separuh daripada keju yang telah diparut untuk dijadikan sos. Tuangkan sos tadi ke atas campuran nasi dalam bekas pembakar tadi. Taburkan baki keju cheddar tadi ke atas campuran nasi. Bakar 40 minit atau sehingga perang.




Ini resipi Hanna pulak.
Masakkan bubur nasi macam biasa dengan kentang atau carrot. Masukkan semuanya sekali. Ikan bilis pula digoreng dan ditumbuk. Masa nak bagi Najwan makan hidangkan bubur nasi, dan taburkan ikan bilis goreng yang ditumbuk tadi. Pasti menarik selera. Insya Allah.
Ibu semua boleh mencuba. Kalau ada resipi yang lain, bolehla kita berkongsi resipi (",) SELAMAT MENCUBA...

No comments: